Sinds 1974 woont en werkt onze familie op deze mooie plek op de Utrechtse Heuvelrug, Maurits en Anita zijn de derde generatie boeren op Moersbergen. 

 

Onze Limousin koeien zijn sterke koeien die genoeg ruimte hebben voor hun natuurlijke gedrag. De koeien en stieren houden hun horens, wat zorgt voor een rangorde binnen de kudde. En ja, een potje stoeien hoort daar ook bij…even laten zien wie er de baas is… De kudde bestaat uit één stier (die kopen we aan bij een ander bedrijf voor vers bloed in de kudde) de koeien en kalfjes. De kalfjes blijven ongeveer 8 maanden bij de moeder, daarna komen ze in een groep met leeftijdsgenoten. Limousinkoeien brengen doorgaans zonder hulp hun kalfjes ter wereld, een keizersnede komt bij ons nagenoeg niet voor.

 

Onze dieren voelen zich thuis op extensief beheerd grasland. Bij ons bestaat het voer uit kruidenrijk gras of hooi, aangevuld met een klein deel mais en graan verbouwd op onze boerderij. Deze rustige manier van voeren zorgt voor een heerlijk stukje puur vlees, dat goed past bij de slowfoodkeuken. In de lente, zomer en herfst, afhankelijk van het weer en de hoeveelheid gras, is de kudde buiten. De grotere stieren blijven binnen, in een ruime hellingstal met uitloop naar buiten. Het is te gevaarlijk om deze in de wei te laten lopen, ze hebben weinig respect voor afrasteringen...

Als er een dier ziek is, wat zelden voorkomt, stelt de dierenarts een diagnose en worden er medicijnen toegediend. Wij geven geen preventieve antibiotica aan onze dieren. In de winter zijn alle dieren binnen in de helling- of potstal, lekker warm en droog en kan het land tot rust komen voordat er weer een nieuw groeiseizoen begint. We gebruiken geen kunstmest.

 

Het vlees van onze dieren verkopen we rechtstreeks aan consumenten. Voor ons heeft het meerwaarde om direct contact te hebben met klanten. Wij merken in deze contacten dat het gewaardeerd wordt om lokaal een duurzaam stukje kwaliteitsvlees te kunnen kopen.

 

Omwille van alle kosten die afgelopen tijd zo enorm gestegen zijn, hebben we de keus gemaakt ons bedrijf niet meer door de Skal te laten controleren en voeren we het biologische keurmerk niet meer. Voor onze koeien maakt het geen verschil en ook niet voor de kwaliteit van het vlees. Wij verkopen nagenoeg al het vlees rechtstreeks aan consumenten en daardoor wegen de baten niet meer op tegen de kosten.